Béčko proletělo podzimem jako raketa

15.11.2013 15:10
  1.  

Béčko svým posledním letošním zápasem 10.listopadu zakončilo podzimní část sezóny. Svoje účinkování ve 2.C brněnské lize proměnilo v suverénní kralování v celé soutěži a samozřejmě přezimuje v čele s náskokem 13 bodů na druhého a 18 bodů na třetího v tabulce.

Proč je na tom Béčko tak dobře? Odpověď je jednoduchá, má totiž nejlepší hráče! Od začátku jsme zvolili pro Béčko zápasovou sestavu jeden nebo dva z Áčka + zbytek z Béčka a to se ukázalo i ve druhé lize jako rozhodující. Naši áčkaři, hlavně Petr Táborský, se ukázali jako rozhodující herní síla, na kterou žádný soupeř (až na pár vyjímek) neměl odpověď. Když se k tomu přidal i znovuobjevený střelec Vojta Šlapák a nový svěží vítr s názvem Jirka Nejezchleba, začali jsme často vítězit o pět a více branek. V tomto období jedině Benfika z Újezda a Saňaři ze Sokolnic nás přinutili k většímu hernímu vypětí. Změna nastala ve 12.kole. To přestal kvůli velkému fotbalu chodit Petr Táborský a kvůli zranění taky Vojta Šlapák. Tím pádem nám zmizely opory, které dosud nastřílely polovinu branek a hlavně určovaly celý ráz naší hry. Naštěstí začala chodit pravidelně hvězda let minulých Milan Kouřil, který se chopil dirigentské taktovky a nastřílel pár důležitých gólů. A taky se objevil Dan Fatrdla, běhavý benjamínek, který odváděl na hřišti neuvěřitelný kus černé práce a hlavně chodil pravidelně. Takže další dvě dvoukola jsme už neporáželi soupeře obrovskými rozdíly, ale poctivou bojovnou hrou a několikrát se nám podařilo otočit nepříznivý výsledek. Závěrečný zápas na Kounicově už byl zase v plné sestavě.

Hodnocení hráčů začneme tentokrát od útoku. Už proto, že na podzim jsme nastříleli v 15 zápasech 93 branek, což je průměr 6,2 branky na zápas. Tolik branek za podzim žádný jiný tým v Brně nenastřílel a vyšší průměr na zápas mají jen dva kluby ze 3.lig, tam je ale úroveň některých zápasů dost diskutabilní, známe to z minula. Takže absolutorium patří Petrovi Táborskému, preciznímu technikovi a špílmachrovi, který góly nejen připravuje pro druhé, ale sám je i střílí.  S 23 vstřelenými brankami je nejen nejlepším střelcem Béčka, ale i celé 2.C brněnské ligy. Jedenkrát vstřelil v zápase 4 branky, dvakrát se mu podařil hattrick. Druhým pozoruhodným útočníkem je nejlepší střelec klubové historie Vojta Šlapák. I když se v červnu oficiálně u piva s námi rozloučil, ve 3.kole se nečekaně objevil a začal znovu střílet góly. Nastoupil sice jen v osmi zápasech, přesto stihl vstřelit 18 branek (průměr 2,25 na zápas). Jedenkrát nastřílel 5(!) gólů za zápas, jednou 4. Po 11.kole jej však znovu přemohlo bolavé koleno, góly naštěstí začali střílet jiní. Především Jirka Nejezchleba. Tato mladá posila nastoupila jen asi v polovině zápasů, pokud ale chytla střeleckou slinu, stálo to za to. Za podzim nastřílel 14 branek, z toho ale jedenkrát 4 a dvakrát hattrick. Další opora vpřed je Milan Kouřil. Největší hvězda klubu druhé poloviny minulého desetiletí výborně zastoupila chybějící střelecké opory a hlavně on táhl v závěru podzimu na Srbské tým k vítězstvím.

Uznání taky zaslouží bojovníci Adamové Podhrázský a Faltýnek, ti hlavně za běhavou práci uprostřed hřiště. Obávaný ranař Tomáš Sedlinský nastřílel jen 5 gólů, byly to ale vesměs důležité branky. Hlavně proti Tropicaně, tam svými góly odvracel naši blamáž. Na začátku nás poctil svoji návštěvou i plejer z Áčka Honza Vrána a do střelecké tabulky se zapsal i Martin Dilhof. I když už nemusí kvůli nedostatku hráčů odskakovat z manažerského postu na hřiště, přece jen si prodloužil účast v klubových statistikách o další rok.

V obraně hrál prim, pokud přišel, Michal Beránek. Stabilní hráč Áčka chodil poměrně často vypomáhat a jeho přehled a technika byly precizní. Pozici druhého obránce si vydobyl Olda Chromečka. Chodil poctivě skoro celý podzim, vzadu si odkopal svoje a připojil i důležité góly v těžkém zápase proti Debaklu. Jen jeho přihrávky občas neměly „oči“. Třetí stabilní obránce byl David Mendel. Svoji postavou budil u soupeřů respekt a ke své nekompromisní obranné hře letos připojil i jemnou techniku. Tři z jeho čtyř podzimních branek vstřelil po technických finesách. Tím vlastně seznam ortodoxních obránců končí. Na začátku září se jednou objevil Michal Sosnar a to bylo ze zadáků vše. Obraně tak často vypomáhali útočníci, nejvydatněji Dan Fatrdla, ze kterého roste schopný univerzál. Ještě je nutné poznamenat, že obrana nebyla tak úspěšná jako útok, 43 obdržených branek nás řadí někam doprostřed tabulky. Jenže my jsme věřili, že každého soupeře přestřílíme a proto se asi na obrannou hru tak nehledělo.

V brance vše odchytal Traki (jednou jej zastoupil Pepa Hadaš) a pro něj to byl super podzim. Na Srbské se mu chytalo vždycky dobře a letos tomu bylo taky tak. Za dobře složeným týmem moc práce neměl a těžké zápasy by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Sice se mu z různých důvodů nepodařilo vychytat ani jednou nulu, na to ale nikdo při takovém postavení v tabulce nehledí. Chytat na podzim za Béčko byl prostě komfort. Oběma brankářům navíc sloužilo zdraví a to se při jejich věku musí taky ocenit.

Zajímavé okamžiky z podzimu: nejhezčí událost byl asi gól Jirky Nejezchleby proti Red Devils na 5:0, křížná rána z voleje ke vzdálenější tyči. Kdo u toho byl, jistě si vzpomene. Kuriozitou byl naopak gól Toma Sedlinského proti Tropicaně na 4:3. Nepovedená "žabička" bodlem skoro od půlky hřiště přeskákala nohy čtyřem protihráčům včetně brankáře. 

Takže Béčko suverénně vede tabulku a už musí pomalu přemýšlet co s tím, protože ztratit na jaře takový náskok by byla hloupost. Jestli postupovat výš a jít ve stopách Gladiators, Panamy, Slovanu atd., kteří mají svá béčka taky vysoko či zůstat ve druhé brněnské lize a svoje postavení „nabízet“. Času na rozmýšlení bude přes zimu dost.

 

Pořadí střelců po podzimu: 1. P.Táborský 23,   2. V.Šlapák 18,   3. J.Nejezchleba 14,   4. A.Podhrázský, M.Kouřil 6,   5. T.Sedlinský 5,   6. O.Chromečka, D.Mendel, A.Faltýnek 4,   7. J.Vrána, D.Fatrdla 3,   8. M.Sosnar, M.Dilhof, M.Beránek 1

 

Zpět

Vyhledávání

Blue Flames Brno© 2009 Všechna práva vyhrazena.