Valná hromada B.A.F. : Ocenění i pro Blue Flames

03.07.2013 11:09

 

Ve středu 27.června se konala v sále na Okruhu mimořádná valná hromada Brněnské asociace futsalu ke 20.výročí jejího založení. Protože náš manažer Martin tentokrát nemohl, vzal jsem na sebe tuto příjemnou povinnost já a tak se můžu s ostatními podělit o svoje dojmy.

Protože jako pamětník znám začátky futsalu v Brně velice dobře, pozorně jsem poslouchal úvodní projev předsedy asociace Zdeňka Poláka. Zdeněk vzpomínal na osmdesátá léta, kdy se futsalu říkalo malá kopaná a hrálo se na písčitých pláccích, které kde byly po ruce. Hrály se pouze turnaje a vítězové těchto turnajů pak hráli jakési neoficální mistrovství. Organizovaná liga se začala v Brně hrát až na jaře 1986, tu ale ještě nevedl Zdeněk Polák. Ta se hrála až do roku 1990, kdy se pod vlivem společenských změn rozpadla. Ke znovuzrození došlo až v roce 1993, kdy právě Zdeněk Polák, brankář týmu Spoje Altec, se pokusil znovusjednodit brněnskou malou kopanou. Pokus se podařil a malá kopaná se rychle začala rozšiřovat po Brně. Za tohle období rozjezdu patří patří Zdeňkovi velký obdiv a uznání, protože i já si pamatuji, jak dělal všechno potřebné doma ručně a v obýváku, protože nějaké počítače a mobily tenkrát ještě nebyly. Pouze pevný telefon, tužka a papír.

O tom všem Zdeněk zavzpomínal v úvodním projevu, který trval přes 40 minut. V první pauze mezi projevy se předaly poháry za 1.místa v krajském a okresním přeboru a potom přišli na řadu pozvaní hosté, předsedové klubů, které vznikly v 80.letech a pod stejnými názvy vydržely dodnes. Takže hold vzdejme kubům Tomson STŽ, Žabinští vlci, Tango, Helas a vybráni byli i Jezdci. Předsedové zavzpomínali na začátky svých klubů a někteří promítli i klubové videozáznamy.

Mezi jednotlivými řečníky se předávaly další poháry za umístění v jednotlivých soutěžích. A úplně nakonec se dostalo i na náš klub. Jako vítěz brněnské 3.E ligy jsme byli odměněni malým pohárem (byla úměra čím nižší soutěž, tím menší trofej) a máme tak další kousek do klubové síně slávy. Předávaly se i skleněné poháry pro vybrané kluby s dlouhou tradicí, jenže tady se objevily první kaňky - některé oceněné kluby na valnou hromadu vůbec nepřišly. Náš klub pohár nedostal, je totiž ještě mladý - vznikl teprve v roce 2000. Za dalších dvacet let už určitě nějaké ocenění dostaneme.

Po skončení projevů si vzal další slovo Zdeněk Polák a přednesl už méně příjemné věci. Jednak závažná slova na adresu organizátorů malé kopané 5+1 v Brně, že se chlubí nepravdivými událostmi a také že by se okresní přebor měl přesunout do haly. Protože to se týká i našeho klubu jsme kategoricky proti, hlavně z důvodů financí. Platit si halu na futsal je totiž mimo naše finanční možnosti.

Potom už se rozproudila diskuze mezi zástupci jednotlivých oddílů. Já jsem seděl u stolu s předsedy klubů Bolest a Blajkec Modřice, oproti mě to byli mladí kluci, tak jsme se pobavili o fungování svých klubů. No a pak jsem se potkával se starými kamarády a protihráči z 80.a 90.let a probírali jsme všechno možné a navzájem se pochvalovali, jak dobře vypadáme.

A můj dojem z valné hromady? Dobré i méně dobré. Ty méně dobré byly, že přišlo málo klubů. Klubů je v Brně přes 200 a přišla stovka. Budiž, zaplatí pokutu 200Kč a asociace bude mít nějaký příjem. Ale je to škoda, na takovou akci by si měl každý klub najít čas. Další, co mě zaujalo, byla televize za předsednickým stolem. Schválně jsem si sedl tak, abych na ni dobře viděl, jenže se promítaly jen jakési staré videozáznamy. Tady by se mělo nějak zapracovat na propagaci futsalu v brněnských médiích. Futsal má sice svoji stránku v Regionsportu, jenže ten, kdo si ho nekoupí, nemá o futsalu potuchy, nebo si jej plete s malým fotbalem či dokonce s florbalem! Konkurenční malý fotbal má každý týden vyhrazen celou stránku v deníku Rovnost. Nevím sice, jakým způsobem jej tam protlačili, když to ale jde s okrajovým malým fotbalem, který se kope na pár hřištích v Brně, mělo by to jít i s futsalem, který zná celý svět. A třeba zkusit protlačit brněnský futsal do televize btv. Máme brněnskou televizi, tak ať máme důvod na ni i koukat.

A dobré dojmy z valné hromady? Ty převažovaly. Perfektní organizace, občerstvení, setkání se starými známými a plánování do příští sezóny. Takže ahoj všichni v sezóně 2013 - 2014!

 

Zpět

Vyhledávání

Blue Flames Brno© 2009 Všechna práva vyhrazena.